tiistai 22. helmikuuta 2011

Tekijät Tapahtumien Takana - Kulttuuriyhdistysraportista

Korpilahdella järjestettiin Yhdistykset kulttuuria tuottamassa – Kulttuuriyhdistyspäivä 25.1.2011. HUMAK:in auditorioon kokoontui kaiken kaikkiaan 67 ihmistä. Paikalla oli kuntien kulttuuripuolesta vastaavia henkilöitä, HUMAK:in kulttuurituottajalinjan opiskelijoita ja opettajia, taidetoimikunnan väkeä sekä kulttuuriyhdistysten edustajia. Päivän yhtenä sisältönä oli kulttuuriyhdistysraportin julkaiseminen. Esitän seuraavaksi tiivistelmän kulttuuriyhdistysraportin sisällöstä.

Idea kulttuuriyhdistysraportin laatimisesta versoi taidetoimikunnan tarpeesta ottaa yhteyttä kulttuuriyhdistyksiin ja saada aikaan tiiviimpää vuoropuhelua yhdistysten ja taidetoimikunnan välille. Aiemmin yhteydenpito oli ollut liiaksi avustustenjakoprosessin varassa. Toteuttamalla haastattelukierros kulttuuriyhdistysten parissa haluttiin saada aikaan uusia yhteistyön muotoja.

Raporttia varten haastateltiin 32 yhdistystä. Yhdistykset valittiin käyttäen hyväksi tietoja taidetoimikunnalta yhteisöavustusta hakeneista yhdistyksistä. Toinen yhdistysten valintaa ohjannut kriteeri oli tapahtumatuotanto. Haastateltavien yhdistysten joukkoon haluttiin nimenomaan kulttuuriyhdistyksiä, jotka järjestivät (väljästi määritellen) jonkinlaista kulttuuritapahtumaa. Pyrimme Ilkan kanssa saamaan haastatteluaineistosta myös alueellisesti kattavan. Etsimme eri puolilta Keski-Suomea haastateltaviksi sopivia yhdistyksiä. Ihan jokaisessa Keski-Suomen kunnassa emme käyneet, mutta toivottavasti pääsemme piakkoin käymään visiitillä myös niissä kunnissa, jotka jäivät raportin ulkopuolelle.

Haastatteluissa esitetyistä kysymyksistä muotoutui myös kulttuuriyhdistysraportin runko. Esillä olleita teemoja olivat: yhdistysaktiivien asema, kulttuuritapahtumien esittely, yhdistysten toteuttama projektitoiminta, yhdistysten paikallinen merkittävyys, yhdistysten toimintaa vaikeuttavat tekijät (tilojen puute, rahoituksen ongelmat, osaajien puute), toimintaa ohjaavat arvot, toiminnan merkittävyys ja huippuhetket, taidetoimikunta ja yhdistykset (tiedonvälitys, läänintaiteilijat, yhteisöavustukset), markkinointi ja yhdistysten näkyvyys, yhteistyö ja verkostoituminen, viestintä (strategiat, mainonta ja tiedottaminen, printtimedia, internet ja sosiaalinen media), yhdistysten tuen tarve sekä yhdistysten historia ja nykypäivä.

Haastatteluista kerätyn aineiston perusteella laadin raportin, joka palvelee toivottavasti paitsi taidetoimikunnan myös kulttuuriyhdistysten ja muiden asiasta kiinnostuneiden tarpeita. Varsinainen keskisuomalaisten yhdistysten esite raportti ei ole, vaikka se sisältääkin kuvauksia esimerkiksi useiden yhdistysten järjestämistä kulttuuritapahtumista. Tekijät tapahtumien takana ei ole myöskään tieteellinen julkaisu, vaan sen on tarkoitus kuvata kulttuuriyhdistysten toteuttamaa tapahtumatuotannon kenttää Keski-Suomessa.
Raportin päällimmäisinä tuloksina olivat havainnot siitä, että Keski-Suomessa on aktiivinen kulttuuriyhdistyskenttä. Mitään vertailupohjaa ei raportissa ole käytetty, joten en voi sanoa ovatko keskisuomalaiset yhdistykset erityisen aktiivisia vai onko kyseessä vain normaali Suomessa vallitseva asiantila. Tärkeä havainto oli myös se, että kulttuuriyhdistysten pyörittämisestä vastaavat usein muutamat harvat aktiivit. Uutta väkeä ja erityisesti nuoria kaivataan mukaan toimintaan. Kulttuuriyhdistyksillä on suuri merkitys paikallisesti. Tämä korostuu erityisesti pienillä paikkakunnilla. Toisaalta Jyväskylässäkin on paljon kulttuuriyhdistysten järjestämiä tapahtumia ja toimintaa. Kulttuuriyhdistykset tekevät tärkeää työtä pienillä resursseilla. Toiminnan ”hyötysuhde” on hyvä. Yhdistysten järjestämät tapahtumat nostavat usein paikkakunnan imagoa.

Yhdistykset puhaltavat yhteen hiileen. Kulttuuriyhdistyksille yhteisiä arvoja ovat oman toimialan arvostaminen, vapaaehtoisuus, yhteisöllisyys, suvaitsevaisuus, ennakkoluulottomuus, avarakatseisuus, avoimuus uusille ideoille ja niin edelleen. Ongelmat ovat usein samankaltaisia ja liittyvät tyypillisesti toimitilojen saatavuuteen, toiminnan rahoitukseen, osaajien saamiseen mukaan toimintaan, markkinointiin ja tiedottamiseen.

Haastateltavat kulttuuriyhdistykset saivat heittää vapaasti ideoita ilmoille koskien yhdistysten suhdetta taidetoimikuntaan. Useampi yhdistys toivoi kulttuurituottaja-läänintaiteilijan vakanssin perustamista taidetoimikuntaan. Taidetoimikunta vastasi tähän huutoon. Sari Ilmola on aloittanut vastikään kulttuurituottaja-läänintaiteilijana. Sari tulee kertomaan omista toimintalinjoistaan myöhemmin tässä blogissa.

Toinen selkeä pyyntö yhdistysten taholta oli (keskisuomalaisten) kulttuuritoimijoiden listan saaminen internet-sivuille. Tässä kohdin pyrimme ohjaamaan yhdistysaktiivien katseet osoitteeseen www.yhdistystori.fi

Yhdistykset kaipaavat oikeanlaista koulutusta ja seminaareja. Korpilahden tapahtumassa tehtiin ryhmätöitä tämän aiheen ympärillä. Lopputuloksena oli se, että HUMAK ottaa aktiivisen roolin koulutustarpeiden kartoittamisessa ja koulutusten järjestämisessä. Myös taidetoimikunta on tässä touhussa mukana.

Viimein heitettiin erityisesti teatteri- ja tanssiyhdistysten puolelta ideaa jonkinlaisen toimijapankin perustamisesta yhdistystoimijoiden tarpeisiin. Ajatuksena oli, että esimerkiksi valo- ja äänimiehiä löytyisi ”samasta osoitteesta”. Tämä sama ideahan oli LuovaPaja –sivustossa, joka on nyt lakkautettu. Jäämme odottamaan mitä tuleman pitää. Olisikohan vaikkapa yhdistystorilla mahdollista toteuttaa tällaista palvelua.

Tekijät tapahtumien takana - Raportti keskisuomalaisista kulttuuriyhdistyksistä on kokonaisuudessaan luettavissa osoitteessa: http://www.kstaide.net/tiedotteet/Kulttuuriyhdistysraportti.pdf

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti