maanantai 14. helmikuuta 2011

Keskisuomalaiset yhdistykset kulttuuria viljelemässä

Maaliskuussa 2010 silloinen opetusministeriö julkaisi asiakirjan Kulttuuri - tulevaisuuden voima. Kulttuurin ja taiteen vaikuttajista ja ammattilaisista koottu toimikunta lausuu tässä ehdotuksessaan selonteoksi kulttuurin tulevaisuudesta mm. näin: "Kulttuuri ja taide ovat inhimillisen olemassaolon itsearvoisia ja välttämättömiä perusasioita, joiden uutta luova vaikutus säteilee elämän kaikille alueille. Ne vaikuttavat suoraan ja sovelluksina yhteiskunnalliseen hyvinvointiin ja taloudelliseen toimintaan."

Hieman aikaisemmin viime vuonna ministeriön ehdotuksessa Taiteesta ja kulttuurista hyvinvointia -ohjelmaksi puolestaan lausutaan: "Jokaisella on oikeus ja tasa-arvoinen mahdollisuus itse tehdä taidetta ja osallistua kulttuuritoimintaan riippumatta asuinpaikasta, elin- tai työympäristöstä, halunsa, toimintakykynsä ja luovien voimavarojensa mukaisesti, koko elämänsä aikana, myös vaihtuvissa elämäntilanteissa ja yhteisöissä."

Näin puhutaan valtiovallan linjauksissa taiteen ja kulttuurin merkityksestä. Kulttuuri ja taide ovat siis valtiovallan hellässä suojeluksessa. Syystäkin, sillä kun kansakunnan onnellisuusmittareita etsitään, niin kulttuurin ja taiteen harrastamisen määrä voi hyvinkin toimia suuntaa antavana tunnuslukuna. Jos samalla ajatusjunalla puksuttelee eteenpäin, niin kulttuuriyhdistysten - niissähän kulttuuria ja taidetta antaumuksella harrastetaan - määrä voi myös kertoa jotain katajaisesta kansastamme.

Keski-Suomessa kulttuuriyhdistyksiä on pitkälle toista tuhatta. Millaisia ne ovat? Millaista toimintaa ne toteuttavat ja millaisin voimavaroin? Tämän blogi on avoin kaikille, jotka haluavat kertoa millaisessa reaalimaailmassa kulttuuria ja taidetta maakunnassamme viljellään. Ja mikä oikeastaan vielä tärkeämpää: miten upeasta sadosta pääsemme vuosi vuoden jälkeen nauttimaan. Ota yhteyttä ja tule mukaan piirtämään kuvaa kansalaiskulttuurin Keski-Suomesta!

Ilkka Kuukka ja Jussi Haatainen
Keski-Suomen taidetoimikunta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti