torstai 14. huhtikuuta 2011

Kulttuurituotannon läänintaiteilija esittäytyy

Olen aloittanut läänintaiteilijana Keski-Suomen taidetoimikunnassa vastuualueenani kulttuurituottaminen. Toimintakauteni on kolmivuotinen. Työssäni aion keskittyä tilan löytämiseen esittäville taiteille sekä maakunnassa toimivien kulttuuritoimijoiden toiminnan tukemiseen.

Jyväskylästä puuttuu kulttuuritila, joka soveltuu mm. elokuvan, mediataiteen, teatterin, tanssin, sirkuksen ja musiikin esittämiseen. Kolmas sektori tuottaa Jyväskylässä kulttuuripalveluita vaihtuvissa tiloissa. Jyväskylän rikkaus on tällä hetkellä taiteen tuleminen lähelle ihmistä palvelutaloihin, kouluihin, kirjastoihin ja kävelykadulle, mutta samalla taiteen soveltaminen vaihtuviin tiloihin rajoittaa ja yksipuolistaa taiteen tekemistä tai jopa estää taideteoksen toteutumisen. Kiertävien ja tilaan kuin tilaan soveltuvien taideteosten rinnalle tarvitaan teoksia, jotka on toteutettu taiteiden vaatimukset täyttävässä tilassa, jossa yleisö voi rauhoittua taiteen kokemisen äärelle. Monitaiteiseksi leimautunut elävä kulttuuritila edistää taiteiden monimuotoisuutta ja saavutettavuutta.

Tavoitteena on viedä tilahanketta eteenpäin suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti yhteistyössä kolmannen sektorin kulttuuritoimijoiden kanssa ja etsiä muita yhteistyökumppaneita edistämään hankkeen toteutumista. Ehdotus tilatoiveista, käyttäjäverkostosta ja toiminnan sisällöstä on tehty Kankaan alueen ideointiprojektiin.

Läänintaiteilijan työssä painotan myös erityisesti maaseutukunnissa toimivien kulttuuri-ja taideyhdistysten tukemista yhteistyössä kuntien kulttuurivastaavien kanssa. Tavoitteena on avustaa kulttuuritoimijoita ideoiden hankkeistamisessa ja rahoituksen hakemisessa sekä yhteistyökumppaneiden löytämisessä myös oman kunnan ulkopuolelta. Läänintaiteilijana tavoitteenani on vahvistaa alueella olemassa olevia rakenteita ja yhteistyössä kentän kanssa kehittää uusia verkostoja, tapahtumia ja toimintoja.

Kulttuuripalveluiden kehittäminen tarjoaa mahdollisuuksia alueen elinvoimaisuuden vahvistamiseen ja kehitystyöstä hyötyvät myös muut yhteiskunnan sektorit. Kulttuuritoimintaa onkin katsottava laajemmin yli alue- ja toimialarajojen. Nyt jo kulttuurin kentälle on tullut uusia verkostomaisia, aidosti myös maaseutupaikkakuntia palvelevia taide- ja kulttuurilaitoksia, esimerkiksi taiteen aluekeskukset, joiden toimintamahdollisuuksia on kehitettävä erityisesti maaseutukunnissa. Keski-Suomen monipuolista ja laajaa kulttuurikenttää tulee kehittää kokonaisuutena huomioiden sekä pienten toimijoiden paikallinen tukeminen että maakunnallinen kehittäminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti